Homeopathie – bij welke klachten?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veelzijdig in te zetten
Een dierenhomeopaat gaat er vanuit dat ziekte een waarschuwingssignaal is dat het zelfherstellend vermogen van het dier uit balans is en hulp nodig heeft om weer in evenwicht te komen. Daarbij worden ziekten verdeeld in klachten van binnenuit en van buitenaf.
Bij klachten van buitenaf kun je denken o.a. aan een ongeluk (staart tussen de deur), schrik (vuurwerk, onweer) of verdriet (de eigenaar of een roedelgenoot overlijdt). Het dier is dan niet vanuit zichzelf ziek, maar door een oorzaak die buiten het dier ligt. In dat geval schrijft een homeopaat voor op zowel de aanleiding – dus bijv. ongeluk, schrik, verdriet – als de klachten die hierdoor zijn ontstaan – wond aan de staart, angst, depressiviteit.
Met klachten van binnenuit wordt bedoeld dat het dier al geboren wordt met een aanleg voor de ziekte. Dit komt bijv. doordat de soort of het ras gevoelig is voor bepaalde ziekten, maar het kan ook zijn dat de vader of moeder van het dier soortgelijke klachten heeft of had. Huidklachten, allergieën, heupdysplasie, maar ook gevoeligheid in emotionele zin, dus bijv. angst of onzekerheid, zijn veelvoorkomende voorbeelden hiervan. Dergelijke klachten kunnen zich in de loop van de tijd geleidelijk ontwikkelen. Een ander voorbeeld is artrose, een klacht die voor het eerst kan optreden bij vochtige kou. De vochtige kou is dan niet de oorzaak van de artrose, want die zit in de patiënt zelf (hij heeft er aanleg voor), maar een aanleiding, een ‘trigger’ van buitenaf.

Totaalplaatje
Vooral bij het eerste consult zal de homeopaat ruim de tijd nemen om de ontstaansgeschiedenis van een ziekte in kaart te brengen. Want er wordt bij de behandeling niet alleen gekeken naar de symptomen die op dat moment zichtbaar of merkbaar zijn, maar naar veel meer factoren, waaronder de al genoemde zaken als erfelijkheid, aanleg en aanleiding. Maar ook de leefomstandigheden van het dier, de voeding, eventuele eerdere ziekten en ingrijpende gebeurtenissen die het dier heeft meegemaakt, worden erbij betrokken.
Kortom: het totale plaatje van alle aspecten die een rol spelen in de ontwikkeling van de klacht of ziekte krijgen een plaats in de behandeling.

In welke situaties kun je het gebruiken?
Homeopathie kan bij de meest uiteenlopende klachten op lichamelijk, functioneel en psychisch gebied worden ingezet, en ook ter begeleiding van bijv. operaties, dracht, bevalling en in de laatste levensfase, om te zorgen voor kwaliteit van leven en een rustig levenseinde mogelijk te maken.

Diervriendelijk, gebruiksvriendelijk
De middelen die de dierenhomeopaat voorschrijft, zijn heel gemakkelijk, pijn- en stressloos toe te dienen. Meestal wordt gebruik gemaakt van ruikflesjes met het geneesmiddel, opgelost in alcohol. Alles wat de eigenaar hoeft te doen, is het flesje een aantal malen te schudden en het vervolgens een seconde onder de neus van het dier te houden. Door de ademhaling krijgt het dier het geneesmiddel vanzelf binnen. Geen gedoe met pilletjes in de keel stoppen of druppels met een pipetje in de bek zien te krijgen, en daarom geen stress voor het dier.

Al met al is homeopathie voor dieren een veelzijdige, gemakkelijk te gebruiken geneeswijze, die ook prima naast een behandeling door de dierenarts kan worden gebruikt, zonder bijwerkingen te veroorzaken.