Homeopathie – hoe werkt het?

Wat is homeopathie en hoe werkt het?
Ieder mens en dier beschikt over een zelfherstellend vermogen. Ga maar na: als je een wondje aan je vinger hebt of een schaafplekje aan je been, zul je daarmee niet naar de dokter gaan. Het zal – mits je gezond bent – vanzelf herstellen. De klassieke homeopathie speelt hierop in: de medicatie stimuleert het zelfherstellend vermogen, zodat allerlei ziekten en klachten door het lichaam zelf worden opgelost, op een zeer mens- en diervriendelijke manier.

De basiswet van de klassieke homeopathie is dat elke ziekte een verstoring is van de levenskracht en dat herstel mogelijk is door een geneesmiddel toe te dienen dat dezelfde eigenschappen heeft als het ziektebeeld, d.w.z. de symptomen van de patiënt.
Je kunt dit vergelijken met een eenvoudige rekensom: als je -1 en +1 bij elkaar optelt, is de uitkomst 0. Oftewel als je de ziekte (‘-1’) behandelt met een geneesmiddel (‘+1’) dat bij gezonde mensen of dieren dezelfde symptomen oproept als de patiënt laat zien, dan is de uitkomst genezing (‘0’), een situatie waarin de klachten zijn opgeheven.

Geneeskracht uit de natuur
Veel stoffen die we in de natuur tegenkomen, zijn in hun ruwe vorm giftig en soms zelfs dodelijk – denk maar aan insecten- of slangengif en giftige planten. Als je er echter via een speciale methode een homeopathisch middel van maakt, verdwijnen deze schadelijke eigenschappen, maar blijft de geneeskracht bewaard en wordt de werking daarvan zelfs nog dieper en langduriger. Dit alles werd al in de 18e eeuw ontdekt en ontwikkeld door de arts Samuel Hahnemann.

In de homeopathie worden de geneesmiddelen gemaakt van o.a. planten, dierproducten of mineralen. Elke groep heeft zijn eigen functie. Zo zijn plantaardige middelen vaak meer geschikt voor acute klachten, terwijl de minerale middelen dieper werken en worden ingezet bij de behandeling van bijv. chronische ziekten.

Lees hier bij welke klachten homeopathie kan worden gebruikt.